Pleie av stuefuglen

No Slides Entered.

Forfatter: NUK

De første betingelsene for undulatenes trivsel er frisk luft, lys og sol.

En undulat er ikke ømfindtlig overfor kulde. Den kan hele året holdes i et uoppvarmet værelse, men en må ta forholdsregler mot regn, blåst og trekk. Fugler som er vant til å oppholde seg i varme rom må ikke utsettes for kalde luftstrømmer ved f.eks. at buret blir satt i et åpent vindu eller lignende. Hvis det skal luftes ut i en stue om vinteren, må fuglen flyttes vekk fra vinduet og tildekkes, eller flyttes til et annet rom. Hvis buret er utsatt for solskinn, må det sørges for at fuglen kan finne skygge.

De fleste undulater i fangenskap har liten mulighet for å bade, og det faller i smak hos fuglen hvis en sprøyter den med rent vann fra blomstersprøyte innimellom.

En må påse at fuglens nebb og klør ikke blir for lange da dette kan medføre at de brekker. Klørne klipper man med en skarp negletang eller neglesaks. Man må passe på å ikke klippe for tett inn til den tynne blodåren som tydelig kan sees i hver klo. Hos sunne undulater behøver nebbet vanligvis ikke å klippes. Hvis man gir fuglene greiner å gnage på, (alle typer frukttrær er utmerket. Pass på at trærne ikke nettopp er sprøytet.) slites nebbet tilstrekkelig.

Buret må alltid holdes rent. Som bunnlag benyttes sand som fås kjøpt i Zoobutikken. Sanden tjener ikke bare som bunnlag, men de mange små steinene som finnes i sanden er nødvendig for fuglenes fordøyelse. Sanden bør fornyes minst en gang i uken.

Også sittepinner må vaskes med jevne mellomrom. Dagens fuglebur har ofte sittepinner laget av plast. Disse er fine å se på, men det er bedre for fuglen å ha pinner av naturtre. Ta kniven fatt og skjær et par pinner i passende tykkelse av et frukttre (ikke kutt av naboens trær uten lov) eller en annen type løvtre. Unngå trær som står langs sterkt trafikkerte veier og andre steder hvor det kan være fare for mye forurensing. Bytt deretter ut de fine plastpinnene med de du har laget selv. Pinnene må skiftes ut med jevne mellomrom.

Undulater blir lett skremt om natten. Det er derfor viktig at fuglene ikke befinner seg i helt mørke rom. La en liten lyspære være tent. Uten lys kan fuglen lett skade seg hvis den blir skremt.

Mange irriterer seg over at fuglen slipper mye fjør. Dette er ikke til å unngå, men ved å holde en jevn temperatur i rommet kan fjørfelling holdes på et minimum. Oppå kjøleskapet er en dårlig plassering hvis en vil unngå mye fjær. (OBS stikk aldri støvsugeren inn i buret når fuglen oppholder seg der.)

Har du spørsmål om stell og foring er det bare å ta kontakt!


Related Projects