La dem spise havre

No Slides Entered.

Forfatter: Oversatt av Kjell Olsen


Det har vært mye debatt og uenighet om å gi havre til undulater. Etter mange år med eksperimentering som har gitt gode resultater, så er jeg overbevist om at noe av det beste tilleggsforet man kan gi sine undulater er havre. Min metode for tilberede havren er som følger.

Jeg bruker kun renset havre. Etter å ha tilsatt en strøken teskje med havsalt så blir havren bløtt i vann 7 til 10 timer før de blir silt og skyllet grundig med rent vann. Hvis man bløter havren lengre mister den noe av de naturlige ingrediensene som vitaminer og mineraler etc.

Jeg bruker en standard størrelse aluminium brødform til og bløte og lagre havren i. 3 brødformer holder til ca. 70 fugler i 8 dager. Mengden av havre vil øke noe i hekkeperioden ,da hekkende fugler konsumerer mer enn volierefugler.

Noen oppdrettere mener at oppbløtt havre forårsaker diare. Jeg tror at diare skyldes bakterier eller muggsopp. For å ta livet av eventuelle bakterier og sopp varmer jeg opp frøet over sterk varme i ca. 1 minutt under konstant omrøring. Jeg tilsetter en teskje med malt alfalfa blader. Alfalfabladene gir bedre smak og næringsverdi til havren. På dette tidspunkt kan man gi frøet med meget tilfredsstillende resultat.

For å høste de beste resultatene og oppdrette sunnere fugler, så kreves det litt mer tid og forberedelser.

Jeg hakker opp kål i små biter – omtrent en halv kopp og tilsetter en teskje av pulver inneholdende 40% protein,40% multimineraler og 20% vitaminer. Kål er en utmerket grønnsak og fuglene vil spise den uten noe svinn av det tilsatte pulveret. Gulrøtter er bra, jeg rasper gulrot som jeg håndpresser saften ut av. Jeg tilsetter en spiseskje lett eller brunt sukker i den raspede gulroten. Fuglene vil spise alt opp og dette hjelper for fordøyelsen. Nå en advarsel – ikke bruk bihonning, honningen kan forårsake magegass og forgifte dine fugler. Spinat og vassarv er utmerkede bladgrønnsaker.Kutt dem i veldig smale strimler omtrent 1cm. lange, og tilsett dem med de andre grønnsakene. Dette for-programmet kan arrangeres etter oppdretterens tid og omstendigheter. Men jeg vil absolutt anbefale kål som base sammen med havren. Mine fugler har alltid standard frøblanding tilgjengelig til alle tider, kanarifrø og 44% budgie mix – skjellsand og kalkstein er en absolutt nødvendighet.

Jeg forer denne blandingen om morgenen til alle fuglene som er i hekk og til fuglene i inne-volierene . Daggamle og eldre unger utvikler seg veldig bra. Veldig få, eller kun de vanlige småproblemene oppstår. Husk at det er hunundulaten som velger ut oppmatingsforet. Kull på seks unger er ikke noe problem hvis man gir fuglene en ekstra matingsrunde om ettermiddagen. Både hannen og hunnen beholder god vekt gjennom to kull.

Jeg må nok spise mere havre

Utendørs voliere fugler er veldig aktive så jeg får sjelden en fet eller overvektig fugl. Når blandingen er ferdig inneholder den 85% havre og 15% grønnsakblanding.

Vitamintilskudd trenger ikke være dyrt- jeg sparer 50-500% ved å kjøpe gjennom postordre. Mesteparten av deres produkter er friske og gode.

Når prisene på visse grønnsaker blir for høye, har jeg mitt eget system for å dyrke mine egne grønnsaker året rundt om jeg vil. Ingen problemer, jeg dyrker havre i sand og lar den bli "grønn". Jeg har to trekasser med mål 30cm x50cm og 15cm dype, med små dreneringshull i bunnen. Jeg fyller sand ca.12cm dypt. Jevne sanden og trykk den lett ned . Tøm på nok havre slik at du ikke kan se sanden igjennom. Øverst bruker du akkurat nok sand til å dekke over havren. Vanne til det er godt dynket. Jeg legger en finmasket netting over for å beskytte mot fugler og lignende.Vanning er nødvendig til grønnsakene er omtrent 5 cm. høye. Når du høster røttene, kan du bruke sanden om igjen. En ukes forbruk med vasket spiret havre kan lagres i en vannfyllt beholder eller i en plastpose i kjøleskapet. Man trenger ikke gjødsle havren for å få den til å spire.

Jeg er veldig fornøyd med dette foringsprogrammet – mine fugler er friske og raske – så jeg lar dem spise havre


Related Projects